Natisni

KI DISCUS TEST - test zaščite operaterja in okolice po EN 12469:2000

KI DISCUS test je bil razvit z namenom, da se omogoči preverjanje zaščite oz. zaščitnega faktorja (kot navaja standard) za operaterje, produkte in okolico, kjer predstavlja potencialno nevarnost kontaminacija iz zaščitnih mikrobioloških in citostatičnih komor razreda I. in II. Test se izvaja skladno z EN 12469:2000 standardom.

 KI DISCUS test

Opis testa

Za ta test se uporablja oprema, katere poglavitni del predstavljajo rotirajoči razpršilni disk (v komori), 4 centripetalne sesalne glave (zunaj komore) in umetna roka.

Na center rotirajočega diska v komori se dovaja kalijev jodid, le tega disk razprši v fine kapljice (aerosol), katere centripetalna sila enakomerno raztrosi v okolico in nad umetno roko.
Na zunanji strani, na višini delovne odprtine komore so nameščene 4 sesalne glave z vzorčnimi filtri, na katere se ob morebitnem predoru zaščitne zračne zavese kapljice prilepijo na filtrsko površino.

 KI DISCUS potek testa

Potek testa

  • Pripravimo testno opremo, ter zaščitimo okolico pred morebitnim politjem s kemikalijami, ki se uporabljajo pri testu, tu je mišljena oprema v neposredni bližini komore oz. v komori, ter tla pod merilno opremo.
  • Število merilnih točk določimo glede na širino delovnega prostora.
  • V vsaki točki se izvede 5x ponovitev meritev.