Zlato priznanje GZDBK 2022 za inovacije: Zvezno doziranje PIO-PINCH

Published 19.9.2022

Na Otočcu je 14. septembra potekala podelitev priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2022. Na letošnji razpis za najboljše inovacije je prispelo 26 inovacijskih predlogov, ki so jih pripravili inovatorji iz 13 podjetij, 2 fakultet in javnega zavoda.

Prispele predloge je ocenila 6 članska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za inovativnost Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. Komisija je pri ocenjevanju upoštevala inventivnost, gospodarske učinke in napovedi ter trajnostni in okoljski vidik posamezne inovacije.

Podjetje Iskra PIO d. o. o. je prejelo zlato priznanje za inovacijo Linija za pakiranje tablet z zveznim dozirnim sistemom PIO-PINCH, ki je popolna novost na tržišču. Primarno je inovacija namenjena področju doziranja tablet, zelo enostavno pa jo je mogoče aplicirati tudi za doziranje drugih krhkih materialov, ki so podvrženi poškodbam. Gre za prebojno rešitev na osnovi učljive programske kode, ki v primerjavi s konvencionalnimi rešitvami omogoča zvezno spreminjanje pretoka dozirnega materiala. Na ta način dosegamo bistveno hitrejše doziranje ter večje natančnosti ciljne teže. Rešitev odlikuje tudi enostavno in učinkovito čiščenje, ki je zelo pomemben dejavnik pri sistemih v farmaciji in prehrambni industriji.